DOEGOODS > Blog > DOEGOODS is ECHT duurzaam en inclusief..
DOEGOODS IS ECHT DUURZAAM EN INCLUSIEF

Door de toenemende ‘groene’ vraag zijn er bedrijven die zich duurzamer voordoen dan ze in werkelijkheid zijn, ze doen aan wat ‘greenwashing’ wordt genoemd. Om echt duurzaam te zijn moet je echter aan veel voorwaarden voldoen, het houdt nogal wat in. Gelukkig zijn er steeds meer partijen die stappen zetten om inclusiever en duurzamer te ondernemen. Maar wat betekent dat nou eigenlijk precies? Om dit beter uit te leggen heb ik bewijs verzameld om aan te tonen dat DOEGOODS in ieder geval écht duurzaam is. We hebben heel hard gewerkt voor dit predicaat.

Door Saskia van Schijndel, Manager DOEGOODS

Handmatig inpakken blijft nodig

DOEGOODS is een merk van IBN en in 2017 opgericht om de medewerkers binnen de business unit Productie aan passend werk te kunnen helpen. In de inpakwereld wordt steeds meer geautomatiseerd. Kerstpakketten zijn echter bijna niet te automatiseren omdat het maatwerk is, daarom zijn we hiermee gestart. Onze klanten waren zo enthousiast dat we zijn gaan kijken waar nog meer behoefte aan was en al snel zijn we ook paaspakketten, relatiegeschenken, pakketten voor de Dag van de zorg en De Dag van de Schoonmaker, sinterklaasgeschenken en design items gaan aanbieden. Zo zorgen we het hele jaar door voor werkgelegenheid. De medewerkers van IBN zijn erg bedreven in repeterend werk. Gaat het eerste pakket goed, dan is ook het 10.000ste pakket foutloos. Dit resulteert in een stabiele kwaliteit.

Winst herinvesteren in medewerkers

Winst is bij DOEGOODS geen doel op zich. Natuurlijk is het belangrijk om winst te maken maar we herinvesteren deze winst in onze medewerkers. We zorgen ervoor dat ze leren lezen en schrijven en dat ze de digitale basisvaardigheden beheersen. En dan kan het zomaar zijn dat een medewerker die in het ene jaar alleen de kerstpakketten kan inpakken, het jaar erop de kerstpakketten ook per klant op de pallet mag stapelen. Omdat hij of zij in de tussentijd goed heeft leren rekenen!

Certificeringen sociaal ondernemen

Toegelaten worden tot de Code sociale ondernemingen is best bijzonder en dat is ons gelukt. Wij zijn het eerste SW-bedrijf en het eerste geschenkenbedrijf dat toegelaten is. Een mooie opsteker, want we zijn een jaar lang ondervraagd en hebben allerlei informatie moeten aanleveren om aan te tonen dat duurzaam ondernemen in het hele proces verweven is. Daarnaast zijn we PSO30+ gecertificeerd. De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) is een wetenschappelijk onderbouwd kwaliteitskeurmerk van TNO. Het PSO30+ certificaat krijg je als ten minste 30% van de medewerkers een afstand heeft tot de arbeidsmarkt. Verder zijn we ook nog lid van Social Enterprise Nederland, een netwerk van sociale ondernemingen.

Duurzame leveranciers en bezorgers

Als dit al niet voldoende bewijs is, wil ik nog even inzoomen op de producten die we aanbieden. Onze pakketten bevatten zoveel mogelijk duurzame goederen van leveranciers die waarde toevoegen. Bijvoorbeeld doordat ze werken met mensen die een steuntje in de rug nodig hebben of een deel van hun opbrengsten doneren aan goede doelen. Denk aan partijen als De Verspillingsfabriek, Rabauw, The Chocolatemakers, The Good Wine, Bambanani, Pineut, SuperWaste en Ohmygood. Ook de bezorging willen we zo groen mogelijk regelen. Pakketten voor bedrijfslocaties worden afgeleverd door bedrijven die voorop lopen in vermindering van CO2-uitstoot en beschikken over een EEV-certificaat. Voor de huisadressen werken we samen met fietskoerier GroenBezorgen.

Social return en PSO-invulling

Wat misschien goed is om te weten is dat je met DOEGOODS (voor een deel) invulling kunt geven aan social return. Je laat immers je sociale gezicht zien en toont aan dat je maatschappelijk verantwoord onderneemt. Gemeentes kunnen hun toeleveranciers die een aanbesteding hebben gewonnen hier wellicht op attenderen. Ook kun je met de geschenken van DOEGOODS een bijdrage leveren aan de PSO-invulling.

Win-win-winsituatie

Met een geschenk van DOEGOODS doe je drievoudig goed. De ontvanger wordt verrast met een sociaal cadeau. De medewerkers van IBN zijn blij met passend werk, waardoor ze kunnen deelnemen aan de maatschappij. En in de keten, bij onze toeleveranciers en bezorgers, wordt ook werk geboden aan mensen die hierbij extra hulp nodig hebben. Wil je iets betekenen voor de samenleving, echt impact maken, dan kan dat dus heel gemakkelijk met de geschenken van DOEGOODS.

Hoe bijzonder is dat!
Gerelateerde artikelen

Het Goed en DOEGOODS introduceren kerstpakket met tweedehands kringloopproducten  

Kringloopwarenhuis Het Goed en sociale relatiegeschenkenleverancier DOEGOODS slaan de handen ineen om verspilling tegen te gaan. DOEGOODS introduceert namelijk een kerstpakkettenconcept waarin tweedehands kringloopproducten worden opgenomen.

De Dag van de Schoonmaak 2024

Op 8 juni 2024 is het de Dag van de Bouw. Verras jouw medewerkers en/ of relaties en toon jouw waardering met een duurzaam geschenk van DOEGOODS.

De Dag van de Bouw 2024

Op 8 juni 2024 is het de Dag van de Bouw. Verras jouw medewerkers en/ of relaties en toon jouw waardering met een duurzaam geschenk van DOEGOODS.