"Het is me gelukt" Het verhaal van Johan

"Het is me gelukt"

Johan van Hoorn leerde zichzelf beter te uiten in spraak en op papier. Er verschijnt meteen een grote glimlach op zijn gezicht als Johan vertelt over de reis die hij maakte. “Mijn vader woont al jaren in Turkije. Samen met mijn stiefmoeder die ik eigenlijk ook als mijn eigen moeder beschouw. Vorig jaar werd hij 75 en dat moest gevierd worden. Dat was heel belangrijk voor me, want mijn vader was op dat moment ook nog eens ernstig ziek. Ik heb een zoontje van negen jaar oud en die wilde ik natuurlijk ook meenemen.” Omdat de reis midden in de schoolperiode zou vallen, had hij daarvoor wel toestemming nodig van school. “Vroeger zou ik bij de eerste afwijzing al afhaken. Het zou me toch niet lukken en hoe pak je zoiets eigenlijk aan? Nu was dat wel anders.”

JohanvanHoorn
JohanvanHoorn

Nu vraag ik meer en leg ik het uit

“Ik werkte destijds al bij IBN. Tijdens het gemeentecongres waar ook veel bedrijven kwamen, was ik parkeerwacht. Toen iedereen binnen was, ging ik ook maar eens een kijkje nemen. Ik was eigenlijk best nieuwsgierig wat zich daar binnen afspeelde. Ik raakte aan de praat met taaldocent Marja. Over dat ik veel aan mezelf twijfelde en me ook beter zou willen verwoorden op papier en aan de telefoon.” Johan meldde zich aan. En al snel kon hij steeds beter omgaan met lastige situaties. “Als iets me nu niet lekker zit, dan kom ik er op terug. Begrijp ik het niet goed, dan vraag ik: ‘wat bedoelt u precies of kunt u dat uitleggen voor me?’ Ook zei ik al snel ‘ja’ op dingen. Dan overviel dat me en wilde ik mensen niet teleurstellen. Nu zeg ik dan: ’daar denk ik even over na en kom er snel op terug.’ In de gesprekken met de directeur van de school lukte het me om een goed gesprek te voeren en de situatie uit te leggen. Daardoor begreep de school waarom het zo belangrijk voor me was dat hij mee naar Turkije zou gaan. Uiteindelijk kreeg ik toestemming. Al benauwde het me wel een beetje, omdat de papieren pas twee
weken voor ons vertrek in orde waren. Heel spannend was dat. Ook voor mijn zoontje, want hij zou na jaren zijn opa en oma weer in het echt zien. Het was geweldig.”

Liefst carrière in ICT

Johan heeft zich ook al aangemeld voor de rekenlessen. “Want ik wil toch wel stappen maken in mijn carrière. Het liefst in de ICT. Mijn vader had vroeger een computerbedrijf en ben daar dus mee opgegroeid. Programmeren deed ik al toen ik nog best klein was. Ik heb me opgegeven voor een nieuwe werkleerlijn bij IBN, dus wie weet.
Als ik dan over een tijdje ook nog iemand kan vinden om mijn leven mee te delen, dan ben ik helemaal gelukkig.”

smilies
Scroll naar top